VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

VEH: ‘Eigenaar appartement moet VvE kunnen omzeilen voor verduurzaming’

Geplaatst op: 17-10-2022, 12:24:59

Eén op de drie VvE’s krijgt het niet voor elkaar om met de bewoners tot afspraken te komen over verduurzaming. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH). Als het aan VEH ligt hoeven eigenaren die bijvoorbeeld dubbel glas willen of zonnepanelen, daarvoor geen toestemming te krijgen van de VvE.

In kleinere VvE’s moeten besluiten unaniem genomen worden. Dat geeft regelmatig problemen. Bijvoorbeeld als er een oudere bewoner tussen zit die geen behoefte heeft aan een warmtepomp die zichzelf over lange tijd moet terugverdienen, of als een bewoner op korte termijn wil verhuizen en niet zit te wachten op een dure investering.

Geen ruzie, geen panelen

Samen onder één dak wonen wordt zo een belemmering, zegt directeur Belangenbehartiging Karsten Klein. “Een goede verstandhouding lijkt belangrijker, dan te moeten ruziën over wel of geen zonnepanelen op het dak.” Ongeveer 1 op de 10 eigenaren van kleine VvE’s kiest er dan voor om op eigen houtje verduurzamende maatregelen uit te voeren, zonder inmenging van de VvE. Maar dat is volgens Klein niet zonder risico.

“’Als het VvE-bestuur daar lucht van krijgt, kan het bepalen dat deze bewoner nog een keer meebetaalt als de VvE later besluit alsnog het hele gebouw te verduurzamen. Of ze eist dat de maatregelen ongedaan worden gemaakt. Dat kan vervelende conflictsituaties veroorzaken waar niemand op zit te wachten.”

Zelfde oplossing als laadpalen

Wat Eigen Huis betreft maakt de overheid het mogelijk dat appartementseigenaren zelfstandiger kunnen opereren als de besluitvorming in de VvE vastloopt. “Het kabinet werkt momenteel aan een wet voor oplaadpunten voor elektrische auto’s bij VvE’s. Een eigenaar die behoefte heeft aan zo’n laadpaal kan straks volstaan met een melding aan de VvE. Dat zou ook voldoende moeten zijn als je zonnepanelen en isolatieglas zou willen plaatsen”, aldus Klein.

Bron: bijdrage van 17 oktober 2022 van Bart van de Laak op www.amweb.nl

Vorige pagina